Welkom bij

Wereldwinkel Amsterdam

Aandacht voor fairtrade lampen

Deze prachtige eigentijdse lampen vind je in onze winkel. Lampen met een mooi verhaal, die in elk interieur passen. Kom ze bekijken in onze winkel.

 

 

 

Origami lampen van papier... duurzaam en gemaakt in India. 

Mooie hanglampen in origami stijl. De lampen zijn gemaakt van papier en verspreiden een prachtig warm licht. Handgemaakt in Jaipur, India (fair trade). De hanglamp wordt gevouwen geleverd in een cadeaudoos. In de doos zit een duidelijke instructie hoe je de lamp in elkaar moet vouwen.

Jaipur is een maharadja stadje aan de rand van de woestijn onder Delhi. De producent is ooit begonnen in de kelder van zijn vader en is uitgegroeid tot een succesvolle ondernemer die zijn eigen fabriek heeft. Hij levert veelzijdige met name van papier gemaakte producten.

Capizlampen gemaakt op de Filipijnen

Capiz is een platte, oesterachtige schelp, die in grote hoeveelheden voorkomt in de wateren rond de Filippijnse eilanden. De schelp is vrij rond en plat. In de Spaanse koloniale tijd werden ze door hun lichtdoorlatend karakter vooral gebruikt voor ramen in huizen. Precies die eigenschap maakt het een ideaal basismateriaal voor Kinta’s Capiz: een artistieke collectie van handgemaakte lampen, sfeerlichten en andere woonaccessoires.

De Capiz producten die importeur Kinta verkoopt, worden gemaakt door producenten die wonen in de metropool Manilla, de Filippijnen. Kleine coöperaties en familiebedrijven bewerken de schelpen, weer aangestuurd door Manila Welcome. Dit  familiebedrijf met ongeveer 25 tot 30 medewerkers in dienst, coördineert de productie. Zij kopen bijvoorbeeld de schelpen in en betalen de producenten vooruit. Ook voeren zij de laatste bewerkingen en kwaliteitscontroles uit. De productie zelf vindt plaats in de zogenaamde cottage industrie: kleine werkplaatsen waar man, vrouw, jong en oud werkzaam zijn. De producenten werken zes dagen per week en verdienen een inkomen dat ruim boven het minimum ligt. Daarvan  kan men de eerste levensbehoefte als voedsel, kleding en huisvesting betalen. Dankzij dit inkomen behoren de producenten niet meer tot het allerarmste deel van de bevolking.